In der vorliegenden Arbeit wird die Entwicklung der Preise für das Hauptnahrungsmittel seit dem 17. Jahrhundert, das Getreide, in Deutschland seit dem Ausgang des 18. Jahrhunderts dargestellt. Die Arbeit ist im Zusammenhang mit einer allgemeinen historischen Untersuchung der deutschen Großhandelspreise entstanden, die gemeinsam vom Statistischen Reichsamt und dem Institut für Konjunkturforschung durchgeführt worden ist. Da die Aufzeichnungen der Preise für die Getreidesorten Roggen, Weizen, Gerste und Hafer aus den Primärquellen nicht für den gesamten Zeitraum in vergleichbarer Form vorliegen, sind die zu einem Vergleich erforderlichen Umrechnungen vorgenommen worden (in Mark bzw. Reichsmark je 1000kg). Ferner wurden Indexziffern der Getreidepreise in Deutschland berechnet, die den kontinuierlichen Verlauf der Entwicklung zeigen (Basisjahr: 1913 = 100). Neben der Getreideernte und den Getreideverbrauch in Deutschland seit 1878/79 berücksichtigt die Arbeit auch den Außenhandel für die Getreidesorten Roggen, Weizen, Gerste und Hafer.
Themen: Verzeichnis der Daten-Tabellen in dem Recherche- und Downloadsystem HISTAT:
A. Getreideernte, Außenhandel und Verbrauch in Deutschland: Roggen, Weizen, Gerste und Hafer (1836 – 1934).B. Indexziffern der Getreidepreise in Deutschland, 1913=100 (1792 – 1934).C. Preise für Getreidesorten: Deutschland, Ausland bzw. Weltmarkt (Roggen, Weizen, Gerste und Hafer, 1000 kg in Mark u. Reichmark (1836 – 1934).
In this study, the development of the prices of grain, the staple food throughout Germany since the 17th century, is represented, starting from the end of the 18th century. This survey was carried out within the scope of a general historical examination on wholesale prices in Germany by the Reich Statistical Office (“Statistisches Reichsamt”) in cooperation with the German Institute for Economic Research (“Institut für Konjunkturforschung”). Since the records of prices for rye, wheat, barley, and oats available in the primary sources are incomplete as regards the whole length of the above-mentioned period, several values have been converted in order to make a comparison possible (conversion into German mark/Reichsmark per 1,000 kg). Furthermore, index numbers for the German grain prices have been calculated so that a continuous development becomes visible (base year: 1913 = 100). Apart from grain harvests and consumption in Germany since 1878/79, the study gives an overwiev of the foreign trade of rye, wheat, barley, and oats as well.
Topics: List of Data tables within the HISTAT research and download system:
A. Grain harvest, Foreign trade, and consumption in Germany: Rye, wheat, barley, and oats (1836–1934).B. Index numbers of grain prices in Germany, 1913=100 (1792–1934).C. Prices of different types of grain: Germany, other countries, and world market (rye, wheat, barley, and oats, 1000 kg in German mark and Reichsmark (1836–1934).
Quellen:
Die Unterlagen entstammen zum Teil früheren Veröffentlichungen des Statistischen Reichsamts und des ehemaligen Preußischen Statistischen Landesamtes sowie Veröffentlichungen anderer amtlicher und nichtamtlicher Stellen, zum Teil sind sie amtlichen Akten entnommen.
Zu den Getreidepreisen siehe auch: Jacobs, A./ Richter, H., 1935: Die Großhandelspreise in Deutschland von 1792 bis 1934. Sonderhefte des Instituts für Konjunkturforschung, 37. Berlin: Hanseat. Verl.-Anst. Hamburg, S. 52 – 55.
Sources:
One part of these documents was taken from earlier publications by the Statistisches Reichsamt and the former Prussian Statistical Authorities (Preußisches Statistisches Landesamt), as well as from other authorities and non-authorities. A second part has been retrieved from official files.
Grain prices: cf Jacobs, A./ Richter, H., 1935: Wholesale prices in Germany between 1792-1934 (“Wholesale Prices in Germany 1792–1934”). Journals (special edition) published by the German Institute for Economic Research, 37. Berlin: Hanseat. Verl.-Anst. Hamburg, p. 52–55.